top of page

Βιογραφικό

 

Ο Νίκος Καλογερόπουλος γεννήθηκε το 1935 στο Ροδοχώρι Βοΐου. Απεβίωσε στις 26 Μαρτίου 2012. Ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Εγγλέζου και είχε δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Χρήστο.

 

Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, υπηρέτησε σε σχολικές μονάδες της Μακεδονίας. Διδάσκαλος λατινικών στο Πανεπιστήμιο και σχολικός σύμβουλος. Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας την περίοδο 1989/90 και ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ.

 

Αντιστασιακός κατά την επταετία 1967-74, συνδικαλιστής για δέκα χρόνια στην ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και την ΟΛΜΕ. Αιρετός των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, σύμβουλος στην ΑΔΕΔΥ και την ΕΔΟΘ. Μέλος επιτροπών παιδείας του ΥΠΕΠΘ για προγράμματα και βιβλία, Πρόεδρος βαθμολογικών κέντρων.

 

Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν για την προώθηση συνεταιριστικών αντιλήψεων στην δασική διαχείριση και για την ανάπλαση του χωριού του ως λιθοξόος και συλλέκτης. Ασχολήθηκε για την ανάδειξη του παραδοσιακού πολιτισμού και με ζητήματα της τοπικής κοινωνίας και ιστορίας.

 

Ασχολήθηκε ενεργά με την Εταιρεία Μελετών Άνω Βοίου, και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας όπου διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος. Επιπλέον ο Ν. Καλογερόπουλος πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του δήμου Τσοτυλίου, με την ιδιότητα του γραμματέα της Εταιρίας Μελετών Άνω Βοΐου, ενώ διέθεσε κειμήλια της ιδιωτικής του συλλογής. Το ίδιο έγινε και με την ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Κοζάνης, το οποίο κατόπιν απόφασης του Δήμου φέρει το όνομά του, αλλά και με το μουσείο εθνικής αντίστασης στο χωριό Βυθό Βοΐου όπου παραχώρησε εκθέματα και βιβλία. Τέλος, μαζί με τον Ιταλό καθηγητή και συγχωριανό του Fimiani Pellegrino, ασχολήθηκε ενεργά για τη δημιουργία του εντομολογικού μουσείο του δήμου Τσοτυλίου "Μία ματιά στον κόσμο των εντόμων" χωρίς όμως να προλαβαίνει να το δει ολοκληρωμένο. Η εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του.

bottom of page